Rak jeter, predvsem hepatocelularni karcinom (ang. hepatocellular carcinoma – HCC), je ena najpogostejših in najbolj smrtonosnih oblik raka po vsem svetu. Po epidemioloških podatkih je dolgotrajno prekomerno konzumiranje alkohola eden najpomembnejših etioloških dejavnikov, ki povečuje tveganje za razvoj te bolezni. Alkohol povzroča progresivno okvaro jeter, ki lahko vodi v cirozo, predstopnjo, ki znatno poveča tveganje za nastanek raka jeter.

Dodatni dejavniki tveganja

Poleg alkohola obstajajo tudi drugi dejavniki, ki povečajo tveganje za razvoj raka jeter:

  • Kronična okužba z virusom hepatitisa B in C: Virusni hepatitisi so globalno najpogostejši vzrok za HCC, saj povzročajo trajne vnetne procese in cirozo jeter.
  • Kajenje: Sočasna uporaba alkohola in tobaka ima sinergičen učinek na razvoj raka jeter. 
  • Debelost in nealkoholna zamaščenost jeter: Debelost poveča tveganje za nastanek zamaščenih jeter, kar lahko vodi v nealkoholni steatohepatitis (vnetna oblika zamaščenosti jeter) in HCC.
  • Genetski dejavniki. 

Simptomatika

V zgodnjih fazah je rak jeter pogosto asimptomatski. Napredovanje bolezni lahko povzroči naslednje simptome:

  • izgubo apetita in slabost.ožiralnikom ali kroničnim gastroezofagealnim refluksom se priporočajo redni endoskopski pregledi.
  • nenamerno izgubo telesne teže,
  • kronično utrujenost,
  • bolečino v zgornjem delu trebuha,
  • zlatenico (rumeno obarvanje kože in beločnic),
  • kopičenje tekočine v trebuhu (ascites),

Preventivni ukrepi

Rak jeter je v veliki meri preprečljiv z ustreznimi preventivnimi ukrepi, ki zmanjšujejo izpostavljenost znanim dejavnikom tveganja:

  • Omejitev ali popolna opustitev alkohola: Tveganje za nastanek raka jeter se sorazmerno povečuje s količino zaužitega alkohola. Ljudje s cirozo jeter morajo popolnoma prenehati z rabo alkohola. 
  • Cepljenje proti hepatitisu B: Prepreči okužbo, ki poveča tveganje za razvoj HCC.
  • Zdrava prehrana in telesna teža: Uravnotežena prehrana, bogata z vlakninami in antioksidanti, zmanjšuje vnetne procese v jetrih in preprečuje razvoj zamaščenih jeter. 
  • Prenehanje kajenja: Kajenje in alkohol skupaj znatno povečata tveganje za nastanek HCC. 
  • Redni zdravstveni pregledi: Pri posameznikih z visoko stopnjo tveganja (ciroza, hepatitis, kronična bolezen jeter) so redni zdravniški pregledi nujni za zgodnje odkrivanje bolezni. 

Viri: 

SNCDA
Nina Rogelj

Deli s prijatelji:

Facebook
LinkedIn
Twitter
Novice

Preberite tudi

Alkohol in rak dojk

Rak dojk je ena najpogostejših oblik raka pri ženski populaciji in pomemben globalni javnozdravstveni problem. Znanstvene raziskave dosledno potrjujejo povezavo med konzumacijo alkohola in povečanim

Alkohol in rak debelega črevesa, danke

Rak debelega črevesa in danke (kolorektalni rak) je ena najpogostejših oblik raka v razvitih državah in predstavlja resno javnozdravstveno težavo. Epidemiološke študije so pokazale, da