Pametno o konoplji

Stališče pobude

 1. Stališče pobude je transparentno in pametno odločanje o področju konoplje.
 2. Stališče pobude je naslavljanje področja konoplje na podlagi vseh pomembnih informacij, znanstvenih dokazov ter z vključevanjem strokovnjakov in širše družbe.

Zakaj?

Ureditev konoplje je področje, ki vpliva na celotno družbo. Rešitve, ki bo vključevala vse pomembne vidike, pa ne moremo doseči, če tako pomembnega vprašanja ne rešujemo interdisciplinarno. V primeru potrditve referenduma na temo konoplje, katerega vsebina je zelo ohlapna, nejasna in zavajajoča, bo gotovo precej oteženo strokovno odločati o posameznih ukrepih in pri tem smo lahko na zelo tankem ledu glede zelo verjetnih negativnih posledic na zdravje in dobrobit ljudi, zlasti otrok in mladih.

Ureditev konoplje mora biti strokovno podprta

Za ureditev konoplje – področja z izredno širokim družbenim vplivom – je ključno, da se za dobrobit vseh v ustvarjanje strategije vključi strokovnjake: s področij, kot so javno zdravje, pravosodje, gospodarstvo, izobraževanje; prav tako pa strokovne delavce, ki se ukvarjajo z uporabniki marihuane in drugih drog; ter, nenazadnje, trenutne in bivše uporabnike marihuane.

Razprave pred referendumom, na katero bi bili povabljeni strokovnjaki in drugi zainteresirani, ni bilo. Če bodo državljani v večini podali strinjanje s postavljenima vprašanjema na referendumu, se verjetnost, da bi bili pri oblikovanju strategije naslovljeni vsi pomembni vidiki konoplje, drastično zmanjša. Odločevalci bodo imeli moč, da področje uredijo glede na lastne interese, z ali brez posveta s strokovnjaki z vseh ključnih področij.

Legalizacija je komercializacija

Legalizacija konoplje je pogosto predstavljena kot sinonim za svobodo, vendar pa se v ozadju skrivajo interesi korporacij, ki v THC-ju kot zasvojljivi substanci vidijo produkt, ki obljublja velike dobičke.

 • THC je fizično zasvojljiva substanca. Pri 47 % uporabnikov se v 7 dneh od zmanjšanja uporabe konoplje pojavijo vsaj 3 od naslednjih simptomov: razdraženost, agresivnost, anksioznost, motnje spanja, motnje apetita, otožnost in nemirnost. Hkrati se pojavijo tudi telesni simptomi, kot so glavobol, potenje, slabost, bruhanje in bolečine v trebuhu. (1)
 • Koncentracija THC-ja v izdelkih nenehno narašča – od 1–3 % v osemdesetih pa do 15–30 % danes. Meja za največjo dovoljeno koncentracijo ni določena: nekateri izdelki na ameriškem trgu vsebujejo celo do 99 % THC-ja.*
 • V Koloradu je trgovin za prodajo konoplje več kot lokalov verig McDonald’s in Starbucks skupaj.
 • Posledice uporabe konoplje med nosečnostjo vključujejo večjo verjetnost za nedonošenost, nizko porodno težo ter dolgoročne posledice za nevrološki razvoj otroka.
 • (2) V zvezni državi Kolorado v večini prodajaln s konopljo nosečnicam priporočajo kajenje za lajšanje jutranje slabosti.**

Zakonodaja je najmočnejše orodje, ki lahko družbo varuje pred korporacijami, ki svobodni trg spreminjajo v trg zasvojenosti. “If the industry has an inch, they will take a mile.”

* ne zaradi boljših psihoaktivnih učinkov, ampak večje zasvojljivosti.
** za to obstajajo učinkovitejše, predvsem pa varnejše metode.

Preberi več

Konoplja in prometna varnost

Vožnja pod vplivom konoplje vpliva na:

 • zmanjšano koncentracijo,
 • zmanjšan odzivni čas,
 • spremembo percepcije, presoje in koncentracije ter
 • povečano verjetnost za prometno nesrečo.

Komercializacija trga marihuane v Kanadi je v 13 letih botrovala 475-% porastu prometnih nesreč. Kar 39 % tistih, ki so v preteklem letu uporabljali marihuano, je vozilo v dveh urah po zaužitju, po podatkih iz iste države.

V ameriški raziskavi so ugotovili, da 90,5 % 19–24-letnikov meni, da je vožnja pod vplivom alkohola (nad dovoljeno mejo) nevarna; le 56,9 % pa jih meni, da je nevarna vožnja eno uro po uporabi marihuane.

Preberi več

Zaščita duševnega zdravja

V državah, v katerih je konoplja legalizirana, se je kajenje, pa tudi vejpanje, konoplje najbolj povečalo med mladimi. (1) Ker se človeški možgani razvijajo do približno 25. leta, so za razvoj zasvojenosti in drugih duševnih težav najbolj dovzetni prav oni.

Dokazano je, da uporaba konoplje:
 • poveča verjetnost za razvoj depresije,
 • poveča verjetnost za razvoj psihoze in shizofrenije,
 • poveča verjetnost za uporabo drugih prepovedanih drog kasneje v življenju.
Preberi več

Pravice otrok, mladostnikov in prihodnjih generacij

Značilnosti razvojnega obdobja mladih so raziskovanje, soočanje z različnimi razvojnimi krizami in hkrati tveganje za sprejemanje odločitev, ne glede na njihove dolgoročno škodljive posledice. Zato uporaba drog pogosto izvira iz potrebe po pripadnosti, vzora vrstnikov ali znanih oseb, trendov na družbenih omrežjih … Komercializacija konoplje pomeni večji marketinški pritisk na mladostnike ter s tem večjo verjetnost za njeno uporabo v najranljivejših letih.

 • Vsak tretji mladostnik, ki živi v zvezni državi, v kateri je marihuana legalna, je sodeloval pri njeni promociji na družbenih omrežjih. Sodelujoči pri promociji imajo petkrat večjo verjetnost za uporabo marihuane.
 • Na legalnem trgu je vedno več prehranskih izdelkov, ki posnemajo znane znamke, kot je Skittles, vsebujejo pa THC in druge kanabinoide. (Nenamerno) uživanje teh izdelkov pri otrocih lahko privede do zastrupitve in dolgoročnih posledic.
 • Leta 2019 je zaradi uporabe vejpov z vsebnostjo THC prišlo do izbruha epidemije bolezni EVALI. Hospitaliziranih je bilo več tisoč mladih, tudi mladoletnih, potrjenih je bilo 68 smrti. Uporabniki, ki jih je prizadela ta bolezen, so vejpe s THC-jem kupili na legalnem trgu.
Preberi več

Zaščita javnega zdravja in dobrobiti ljudi

Konoplja je sicer rastlina z mnogimi potenciali v medicini in industriji, ki jih že izkoriščamo, saj zakonodaja to že omogoča. Legalizacija osebne rabe konoplje pa ima tudi veliko nevarnih potencialov.

Med drugim:

 1. potencial za poglabljanje problematike zasvojenosti, 
 2. potencial za onesnaženje okolja in poslabšanje podnebnih sprememb,
 3. potencial za poslabšanje kakovosti življenja ljudi,
 4. potencial za ogrožanje pravic delavcev.

*Sicer pa se uporablja v industrijske in medicinske namene, saj trenutna zakonodaja to že omogoča.

Podporniki