Alkohol in rak debelega črevesa, danke

Rak debelega črevesa in danke (kolorektalni rak) je ena najpogostejših oblik raka v razvitih državah in predstavlja resno javnozdravstveno težavo. Epidemiološke študije so pokazale, da je prekomerna in dolgotrajna raba alkohola pomemben dejavnik tveganja za razvoj te vrste raka. Alkohol deluje rakotvorno neposredno in posredno prek vpliva na presnovo, vnetne procese in spremembe v mikrobioti debelega črevesa.

Mehanizmi vpliva alkohola na razvoj kolorektalnega raka

Alkohol poveča tveganje za razvoj raka debelega črevesja in danke prek več mehanizmov:

  • Acetaldehid: Alkohol se v telesu presnavlja v acetaldehid, ki je toksičen in mutagen ter povzroča DNK poškodbe.
  • Oksidativni stres: Presnova alkohola vodi do povečane tvorbe prostih radikalov, ki lahko poškodujejo celične strukture in DNK.
  • Hormonske spremembe: Alkohol vpliva na ravni hormonov, vključno s povečanjem izločanja inzulina in inzulinu podobnega rastnega faktorja (IGF), ki spodbuja proliferacijo (rast in razmnoževanje) celic in povečuje tveganje za maligne spremembe.
  • Spremembe v črevesni mikrobioti: Alkohol lahko vpliva na sestavo črevesnih bakterij in zmanjša količino zaščitne mikrobiote, kar prispeva k vnetnim procesom in nastanku raka.

Dodatni dejavniki tveganja

Poleg alkohola na tveganje za kolorektalni rak vplivajo tudi drugi dejavniki:

  • Nezdrava prehrana: Prehrana, bogata z rdečim mesom, predelanimi mesnimi izdelki in nasičenimi maščobami, poveča tveganje.
  • Pomanjkanje telesne dejavnosti: Sedeč način življenja zmanjšuje peristaltiko črevesja in prispeva k razvoju bolezni.
  • Kajenje: Tobak vsebuje rakotvorne snovi, ki lahko vplivajo na nastanek kolorektalnega raka.
  • Genetska predispozicija: Osebe z družinsko anamnezo kolorektalnega raka imajo višje tveganje za razvoj bolezni.

Simptomatika in diagnoza

Kolorektalni rak je lahko v zgodnjih fazah asimptomatski. Napredovanje bolezni lahko povzroči:

  • spremembe v prebavi (driska, zaprtje, menjavanje obeh),
  • kri na blatu ali temno blato,
  • nepojasnjeno hujšanje,
  • kronična utrujenost,
  • bolečino v spodnjem delu trebuha.

Za zgodnje odkrivanje bolezni so ključni presejalni programi, kot je kolonoskopija (endoskopski pregled širokega in končnega dela tankega črevesja), ki omogoča odkrivanje predrakavih sprememb in njihovo pravočasno odstranitev.

Preventivni ukrepi

Zmanjšanje tveganja za razvoj kolorektalnega raka je mogoče z naslednjimi ukrepi:

  • preventivni pregledi (osebe, starejše od 50 let, in tisti z družinsko anamnezo raka naj redno opravljajo presejalne preglede).
  • omejitev oziroma prenehanje rabe alkohola,
  • zdrava prehrana (uživanje vlaknin, sadja, zelenjave in polnozrnatih živil zmanjšuje tveganje),
  • redna telesna aktivnost (vsaj 150 minut zmerne vadbe tedensko ugodno vpliva na prebavni sistem),
  • prenehanje kajenja (opuščanje kajenja zmanjša splošno tveganje za različne oblike raka, vključno s kolorektalnim),
  • preventivni pregledi (osebe, starejše od 50 let, in tisti z družinsko anamnezo raka naj redno opravljajo presejalne preglede).

Viri: 

SNCDA
Nina Rogelj

Deli s prijatelji:

Facebook
LinkedIn
Twitter
Novice

Preberite tudi