Sporočilo za javnost: Alkohol med nosečnostjo lahko na otroku pusti trajne posledice

Ljubljana, 8. september 2023 – Jutri, 9. septembra, na 9. dan v 9. mesecu ob 9.09 dopoldne se bo ob mednarodnem dnevu spektra fetalnih alkoholnih motenj (FASD) (#FASDdan) začela že deseta ponovitev mednarodne kampanje za dvig ozaveščenosti glede tveganj pri predporodni izpostavljenosti alkoholu s strani še nerojenih otrok z naslovom »Premlad, da bi pil« (»Too Young To Drink«).

Kampanja je bila zasnovana z namenom, da bi med prebivalstvom (zlasti pri ženskah v rodni dobi, nosečnicah in doječih materah) dvignili zavest o tveganjih, ki jih povzroča raba alkohola med nosečnostjo in dojenjem. Med največja tveganja sodi zlasti razvoj FASD (spektra fetalnih alkoholnih motenj), tj. številnih problemov, ki jih povzroča raba alkohola v času nosečnosti. »Tudi v prvih tednih nosečnosti, ko marsikatera ženska niti še ne ve, da je noseča, lahko raba alkohola povzroči številne fizične, vedenjske in intelektualne nezmožnosti, ki otroka zaznamujejo za vse življenje,« je poudaril Matej Košir, vodja mreže Preventivna platforma in koordinator slovenskega dela kampanje.

V Združenih državah Amerike (ZDA) so študije pokazale, da je približno 1 odstotek otrok prizadet zaradi FASD. Študije v Evropi kažejo, da je takšnih otrok najmanj 2 odstotka, na nekaterih drugih območjih sveta, npr. v Južni Afriki, pa celo še več. Strokovnjaki ocenjujejo, da v povprečju ena od 67 žensk, ki uporablja alkohol med nosečnostjo, rodi otroka s fetalnim alkoholnim sindromom (FAS), kar je najhujša oblika FASD. To pomeni, da se vsako leto na svetu rodi približno 119.000 otrok s FAS. Dobra novica pa je, da je FASD 100-odstotno preprečljiv, in sicer z izogibanjem rabi alkohola med nosečnostjo.

»Med kampanjo želimo zlasti dvigniti ozaveščenost glede nevarnosti rabe alkohola med nosečnostjo med ženskami v rodni dobi in nosečnicami širom sveta ter zagotoviti in razširiti natančne, verodostojne in na raziskavah temelječe informacije o tveganjih glede rabe alkohola med nosečnostjo. Hkrati želimo ženske, njihove družine in prijatelje ter družbo kot celoto spodbuditi, da podprejo in spodbujajo nosečnost in dobo dojenja brez alkohola,« je še pojasnil Košir.

»V Mladinski zvezi Brez izgovora Slovenija smo se priključili akciji, ker alkoholna industrija v zadnjih letih vedno bolj cilja na mlada dekleta z različnimi pristopi, kot so barve in okusi pijač, hkrati pa tudi prek oglaševanja na družbenih omrežjih ter filmov in serij. Mladi premalo poznajo tveganja, povezana z rabo alkohola v nosečnosti, zato predlagamo začetek označevanja alkoholnih pijač z znakom, ki opozarja, da je alkohol v nosečnosti nevaren,« je izpostavila Manca Kozlovič iz organizacije Brez izgovora Slovenija (predlog znaka v PRILOGI).

»Predporodna izpostavljenost alkoholu lahko povzroči različne nepravilnosti tudi pri razvoju srca, kot so npr. težave z nastankom zaklopk in možno povečanje tveganja za srčne bolezni pozneje v odrasli dobi. Na Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije zato močno zagovarjamo popolno izogibanje rabi alkohola, predvsem od časa načrtovanja nosečnosti do trenutka, ko mati preneha z dojenjem otroka,« je povedala mag. Nataša Jan, direktorica Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.

»V Slovenski zvezi za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo želimo opozoriti na pasti zasvojljivosti z alkoholom že v predporodnem obdobju. Ob kozarcu popitega alkohola je namreč zarodek lahko več kot 10 ur oziroma ves dan opit. Nerojeni otrok tudi nima zagovornika za svojo pravico do zdravja in zaščite,« je dodal Miha Lovše, vodja mreže NVO varujejo vaše zdravje ter predstavnik Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo (SZOTK).

Aktivnosti v sklopu kampanje se bodo nadaljevale skozi celoten mesec september, ki je uradno mesec ozaveščanja o FASD (#FASDmesec).

Več informacij:

Za dodatne informacije in pojasnila pred, med in po akciji smo vam na voljo na telefon (031) 880 520 (Matej Košir) ali e-poštni naslov: info@institut-utrip.si.

Že vnaprej hvala za vse morebitne objave in daljše vsebinske prispevke!

Lep pozdrav,

Franc Zalar, predsednik ZKNB in podpredsednik Društva za zdravje srca in ožilja

Matej Košir, direktor Inštituta Utrip in vodja mreže Preventivna platforma

Manca Kozlovič, članica Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija

mag. Nataša Jan, direktorica Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije

Miha Lovše, član mreže NVO varujejo naše zdravje in podpredsednik SZOTK

Tomaž Gorenc, direktor Inštituta za zdravje in okolje (IZO)

Deli s prijatelji:

Facebook
LinkedIn
Twitter
Novice

Preberite tudi