Alkohol in rak požiralnika

Rak požiralnika je ena izmed najpogostejših in najbolj smrtonosnih oblik raka na svetu. Epidemiološke študije so potrdile močno korelacijo med pogosto rabo alkohola in večjo pojavnostjo raka požiralnika, pri čemer se tveganje sorazmerno povečuje s količino zaužitega etanola. 

Dodatni dejavniki tveganja

Poleg alkohola obstajajo tudi drugi dejavniki, ki povečajo tveganje za nastanek raka na požiralniku:

  • Genetski dejavniki: Spremembe v določenih genih, ki sodelujejo pri razgradnji alkohola, lahko povzročijo, da se v telesu nabere več rakotvorne škodljive snovi, imenovane acetaldehid. . 
  • Kajenje: Sočasna uporaba tobaka in alkohola deluje potencirano ter znatno poveča tveganje za maligno transformacijo celic.
  • Nezdrava prehrana: Prehrana z visoko vsebnostjo predelanega mesa ter nizek vnos sadja in zelenjave sta povezana z višjim tveganjem razvoja raka na požiralniku.
  • Debelost: Povišan indeks telesne mase je eden izmed ključnih dejavnikov tveganja za razvoj gastroezofagealne refluksne bolezni, ki lahko vodi v Barrettov požiralnik, predrakavo stanje, povezano z adenokarcinomom (rak, ki nastane iz žleznega tkiv).

Simptomi in zgodnje odkrivanje

Rak požiralnika pogosto ostane asimptomatski v zgodnjih fazah. Napredovanje bolezni lahko povzroči naslednje simptome:

  • disfagijo (težave pri požiranju),
  • kroničen kašelj in hripavost,
  • nenamerno izgubo telesne teže,
  • krvavitve v prebavilih, ki se lahko kažejo kot melena (črno, smolnato blato) ali anemija (slabokrvnost).

Zgodnje odkrivanje in redni presejalni pregledi so ključni za izboljšanje prognoze bolezni. Pri osebah z Barrettovim požiralnikom ali kroničnim gastroezofagealnim refluksom se priporočajo redni endoskopski pregledi.

Preventivni ukrepi

Rak požiralnika ni vedno možno preprečiti, vendar so na voljo ukrepi, ki zmanjšujejo tveganje:

  • zdravljenje gastroezofagealnega refluksa in drugih povezanih bolezni. 
  • omejevanje ali prenehanje uporabe alkohola,
  • prenehanje kajenja,
  • uravnotežena prehrana, bogata s svežim sadjem in zelenjavo,
  • ohranjanje zdrave telesne mase,
  • zdravljenje gastroezofagealnega refluksa in drugih povezanih bolezni.

Viri: 

SNCDA
Nina Rogelj

Deli s prijatelji:

Facebook
LinkedIn
Twitter
Novice

Preberite tudi

Alkohol in rak dojk

Rak dojk je ena najpogostejših oblik raka pri ženski populaciji in pomemben globalni javnozdravstveni problem. Znanstvene raziskave dosledno potrjujejo povezavo med konzumacijo alkohola in povečanim

Alkohol in rak debelega črevesa, danke

Rak debelega črevesa in danke (kolorektalni rak) je ena najpogostejših oblik raka v razvitih državah in predstavlja resno javnozdravstveno težavo. Epidemiološke študije so pokazale, da