Alkohol in rak – informativna brošura

4. februarja smo obeleževali svetovni dan raka. Več kot 30 % primerov raka je mogoče preprečiti s spremembo vedenja in načina življenja. Glavni dejavniki tveganja, na katere lahko vplivamo, so:

  • nezdrava prehrana, uporaba tobaka, telesna neaktivnost in uporaba alkohola;
  • okužbe, ki povzročajo raka, na primer HPV (povečuje možnost nastanka raka materničnega vratu), HBV (rak jeter), Helicobacter Pylory (rak želodca);
  • okoljska in poklicna izpostavljenost rakotvornim snovem.

Rabi alkohola je neposredno pripisanih od 4 do 5 % vseh smrti zaradi raka. Več dejstev o alkoholu in raku najdete v spodnji brošuri.


Informativna brošura je nastala v okviru projekta Ker alkohol ni mleko – zagovorništvo na področju alkoholne politike, ki je podprt s sredstvi Programa »Active Citizens Fund« (ACF) v Sloveniji 2014–2021.

Deli s prijatelji:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Novice

Preberite tudi

Alkohol in marketing – informativna brošura

Prodaja alkoholnih pijač je osma najdonosnejša industrija – prinaša celo več denarja kot prodaja sladkih pijač. Proizvajalci alkoholnih pijač svoje izdelke zato oglašujejo na različne